Kurv
Min Side

Vintertid er skrabetid

Det er en kold vintermorgen. Du kommer ud til din bil, som er godt og grundigt iset til og helt og aldeles gennemkold. Hvad gør du?

Publiceret 1. oktober 2021

Fjern is og sne fra bilen

Alle ruder skal være skrabet for is og sne, det samme gælder lygter, tag, sidespejle og nummerplade, ellers kan du risikere at få en bøde.

Sørg for, at du har en god skraber liggende i bilen og tjek dine viskerblade. Husk også at skifte til en sprinklervæske, der er frostsikret ned til -21 grader. Køb rigeligt, så du ikke løber tør.

Når du fylder sprinklervæske på, så sørg for at tømme bilen for den gamle sprinklervæske. Hvis du blander den nye frostsikrede sprinklervæske med sommerens rester, så risikerer du, at din sprinklervæske er frossen, når du skal bruge den.

Lad ikke bilen stå i tomgang

Hvis du lader bilen stå i tomgang, mens du gør dig klar, risikerer du selv at skulle betale, hvis den bliver stjålet eller skadet. Forsikringen dækker nemlig ikke, da det er groft uagtsomt at efterlade en bil med motoren tændt og nøglen i. Det gælder også, selv om dørene er låst med ekstranøglen.

Kør ikke med begrænset udsyn

Vælger du at køre afsted med begrænset udsyn, mens bilen bliver varm, risikerer du at få en bøde eller betinget frakendelse af kørekortet, men endnu værre er, at du sætter dit eget og andres liv i fare. Er du indblandet i et uheld, risikerer du at blive sigtet og dømt for forseelsen, hvis du har kørt med dårligt udsyn.

Og husk at tænde lyset på bilen, hvis det ikke gør det automatisk.

Vinterdæk giver mere sikkerhed

Så snart det bliver så koldt, at du selv skifter til vintertøj, er det også tid til at skifte sommerdækkene på din bil ud med vinterdækkene.

Det kan være farligt at køre ud i vintervejret med sommerdæk, da det er meget sværere at bremse på de glatte veje, og bremselængden kan være meget længere end med vinterdæk.

Det er dog vigtigt at tjekke dækmønsteret, slidbanen og dæktrykket på vinterdækkene, for hvis de ikke er gode nok, giver det falsk tryghed.

Inden du kører ud, så husk:

  • Hold dig opdateret med vejret
  • Oplad din mobil
  • Tag varmt tøj på
  • Tag vand og snack med

Gode ting at have i bilen:

  • Sneskovl (så du kan grave hjulene fri fra sneen)
  • Tip: Sidder du fast i sneen, kan du bruge måtterne fra bilen og lægge dem ved hjulene, så du ikke laver hjulspind
  • Refleksveste, så du kan ses i mørket
  • Et tæppe til at holde dig varm, mens du venter på hjælp

Det er mørkt derude – lys op

Når det bliver mørkt, bliver vores bløde medtrafikanter – cyklisterne og de gående – sværere at se. Tag dig derfor god tid, når du kører i trafikken. Vi anbefaler vores bløde trafikanter at tage reflekstøj på og godt med lygter på cyklen. Men de kan stadig være sværere at se, så hold godt øje.

Du kan læse mere om sikker vinterkørsel på Sikker Trafiks hjemmeside.

Hold afstand til andre i trafikken. Vi ønsker dig en sikker tur. 

Læs om bilforsikringen