Kurv
Min Side
Kvinde sidder i bilen, som er dækket af bilforsikringen og kvinden er dækket af ulykkesforsikringen.

Sikker bil i trafikken

Hvornår er det nu, du skal skifte dæk, og har du styr på lygterne?

En sikker bil er vigtig for din og andres trafiksikkerhed. Vi har samlet nogle af de ting, du bør holde øje med, når du kører bil.
Læs med nedenfor.

Publiceret 1. marts 2023

Har du styr på dækkene?

Det er ikke et lovkrav i Danmark at skifte til vinterdæk eller sommerdæk, men en god huskeregel er, at du ved efterårsferien skifter til vinterdæk, og til april, når de sidste frostgrader er slut, skifter til sommerdæk.

Vinterdæk er med sin gummiblanding og dækmønster udviklet til den kolde årstid. du får derfor en række egenskaber, som hverken et sommerdæk eller et helårsdæk kan give dig. 

Tjek også altid dækmønsteret, slidbanen og dæktrykket på vinterdækkene. De fleste dæk har en slidindikator, der viser, hvornår dækket er slidt ned til lovens minimumskrav på 1,6 mm på sommerdæk. Det er en god idé at have 3-4 mm på vinterdæk. 

Tjek dæktrykket

Dækkene taber tryk med tiden, derfor bør du tjekke dæktrykket mindst en gang om måneden. Dæktrykket har betydning for din bils køre- og bremseegenskaber. 

Du finder det rigtige dæktryk i bilens instruktionsbog, og du kan bruge dæktrykmålere til at aflæse og justere trykket gratis på de fleste tankstationer.

Dæk på elbiler slides hurtigere
En undersøgelse fra dækfirmaet Continental viser, at elbiler slider et almindeligt dæk 30% hurtigere end diesel- og benzinbiler. Årsagen er, at elbiler er tungere og har langt flere kræfter end diesel- og benzinbiler. Flere dækproducenter har udviklet særlige dæk til elbiler. Sørg for altid at have rigtige dæk til din bil. 

Få rabat på nye dæk

Vi har en aftale med Euromaster, hvor du kan få 10% rabat på dæk og dækopbevaring. Brug koden LB for at få rabatten.
Bestil dine dæk online

Kør ikke med begrænset udsyn

Har du ting liggende i forruden, eller har det været koldt, så der er is og sne på ruden, skal du fjerne det. Kører du med begrænset udsyn, risikerer du at få en bøde eller betinget frakendelse af kørekortet - og endnu værre, at du sætter dit eget og andres liv i fare. 

Stenslag eller revner i bilens glas kan forringe dit udsyn. Få det derfor udbedret hurtigst muligt. Temperaturændringer i vejret kan øge risikoen for, at et stenslag udvikler sig.

Har du din bilforsikring hos os, kan du få udbedret stenslaget på stedet eller på et værksted. Du kan også få din rude skiftet, hvis stenslaget ikke kan udbedres. 

Har du styr på lygterne?

Det er ikke længere et krav, at der skal være lys i baglygterne om dagen, derfor er det på nyere biler kun kørelyset foran, der tænder. I nogle biler tænder baglygterne automatisk, når mørket rammer, men ikke alle. Husk derfor at tjekke din bils lygter, når du kører.

Lygtetændingstiden er fra solen går ned til den står op, og når sigtbarheden er nedsat, fx når det regner, sner eller er tåget. Husk at tjekke om dine forlygter står rigtigt. Det generer andre bilister, når lygteføringen er for høj, og er den for lav, kører du i mørke.

Tjek bilens lys regelmæssigt. Det gælder kørelys, nærlys, bremselys, baklys, tågelys, fjernlys, blinklys og parkeringslys. Det er en god idé at have et ekstra sæt pærer i bilen.

Læs om regler for lys og lygter

Servicetjek af din bil

Husk at holde øje med kølervæske, olie, bremsevæske og sprinklervæske. Batteriet skal også tjekkes. Er du i tvivl hvordan, så få dit lokale værksted til at se bilen igennem.

Indstil nakkestøtten korrekt

Mange piskesmæld kan undgås, hvis du indstiller nakkestøtten korrekt. I følge Sikker Trafik, indstiller 8 ud af 10 nakkestøtten forkert. Se deres råd her:

  • Nakkestøtten skal indstilles, så overkanten flugter med det øverste af hovedet
  • Hovedet skal være så tæt på nakkestøtten som muligt. Der skal være et par centimeter mellem baghoved og nakkestøtte
  • Det er bedre, at nakkestøtten sidder for højt end for lavt
  • Sid ikke for tæt på rattet. Og sid så opret som muligt.

Hvis du kan se i bakspejlet, at du er ved at blive påkørt bagfra, så pres hovedet mod nakkestøtten og se lige frem.

Bilens sikkerhedsudstyr

Det er et lovkrav at bruge sele på for- og bagsæde, og der må ikke være flere mennesker i en bil end der er seler. Derudover bør du have følgende i bilen:

  • Advarselstrekant (lovkrav ved uheld eller motorstop)
  • Førstehjælpskasse og tæppe
  • Refleksveste til alle i bilen
  • Nødhammer - evt. med seleskærer
  • Brandslukker.

Vær opmærksom på, at der er forskellige lovkrav til sikkerhedsudstyr i de forskellige lande i Europa. Læs om bilferie i Europa

Parkeringsskader

Undersøgelser viser, at risikoen for en parkeringsskade er mindre, hvis du bakker ind på en parkeringsplads, end hvis du bakker ud.
Mand kører i bil, som er dækket af bilforsikringen, mens manden er dækket af ulykkesforsikringen ved ulykke.

Kør bil, når du kører bil

I over halvdelen af alle trafikulykker, er den afgørende faktor i følge Sikker Trafik uopmærksomhed eller manglende orientering. Ta’ de to sekunder længere, det tager, at få overblik i et kryds, når du svinger. Og læg telefonen væk, når du kører, så du kan være opmærksom i trafikken.

Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at nudging kan få brug af telefon under kørsel til at falde. Læs om vores undersøgelse.

Få information om uopmærksomhed i trafikken på Sikker Trafiks hjemmeside.

Læs om bilforsikringen